zondag 30 september 2007

WAT.OVER.BLIJFT 2002. Moeders 1998-2000

Deze reeks van 88 portretten van mijn moeder heb ik getekend tussen 1998 en 2000. Ze werd voor het eerst volledig tentoongesteld in december 2002, in de Centrale in Gent, als onderdeel van de groepstentoonstelling WAT.OVER.BLIJFT.

Daarover schreef Guy Bovyn van Droom en Daad vzw een tekst met als titel "De wil tot samenwerking":

WAT.OVER.BLIJFT is het resultaat van bewuste keuzes, het is de geconcentreerde kern,een overblijfsel van een massa die nauwlettend werd ontdaanvan haar afval, van het teveel dat het zicht troebel maakt.Het vertrekpunt is het werk van veertien kunstenaars die onderzoekend, particulier,virtuoos en erg communicatief werk maken. Kunstwerken die dan ook opvallenin een (beeld)cultuur die wordt overheerst door oppervlakkige, gelaten,conformerende, middelmatige en vaak nietszeggende ‘formaliteiten’.De tentoonstelling wil dan ook een constructief geheel tonen, ontstaan uitdiscussie en overleg, gemotiveerd door zin voor initiatief, vriendschap,diepe liefde voor de kunst en gedragen door de wil tot samenwerking.

Vrijdag 13 december 2002. Karel Van Keymeulen schreef in De Gentenaar/Het Nieuwsblad/De Standaard:
Chris Wuytack schildert twee jaar elke week een portret van haar moeder
,,In het begin was ze wantrouwig''
Kunstenares Chris Wuytack maakte gedurende 88 weken elke week een portret van haar moeder. Die moederportretten worden voor het eerst samen getoond. Ze hangen in de imposante machinekamer van De Centrale in de Ham-Kraankinderstraat. Veertien jonge kunstenaars tonen hun werk op vier locaties die samen een parcours vormen in de buurt van de Ham. De tentoonstelling kreeg als titel Wat Over Blijft . Ze opent vanavond met een grote fuif in De Centrale.
De kunstenaars die samenwerken hebben iets gemeen. Ze passeerden allemaal voor kortere of langere tijd in het atelier van Nic Geeraert in Evergem. Ook Chris Wuytack werkte daar in 1997 een tijdje. Zes van de 14 deelnemende kunstenaars zetten in 1997 al eens samen een project op: Schetsen . Dit keer bracht curator Tim Goetmaeckers ze samen.88 keer anders,,De meesten kennen elkaar van de Academie, waar ik ook vrije grafiek studeerde. We willen tonen hoe wij vandaag met kunst bezig zijn en hoe die kunst reflecteert over de wereld, het leven, de vriendschap. Tussen ons speelt geen concurrentie. Het is een vriendenkring, wij helpen elkaar'', vertelt Chris Wuytack. We kijken naar de achtentachtig portretten die van haar nu 82-jarige moeder maakte. In pastelkrijt op etspapier. Achtentachtig keer anders en toch dezelfde vrouw. ,,Elke week kwam mijn moeder poseren. De sessies duurden ongeveer twee uur. Ik wilde de confrontatie aangaan met haar. Om te zien welk effect dat heeft, welke gevoelens veranderen. Daarom is elk portret anders. Ik liet het op mij afkomen.''De portretten zijn chronologisch opgehangen. Zo kun je mee de evolutie volgen, aflezen. Ze zijn niet allemaal flatterend. Soms zijn ze hard, wrang of streng.Chris Wuytack zocht via dit werk contact met haar moeder. ,,Ik ben niet zo goed met woorden. Dus communiceer ik via mijn kunst. Via dit werk is de relatie beter geworden''.,,In het begin was mijn moeder nogal wantrouwig. Zij was ook vaak gechoqueerd door het resultaat. Langzaam is ze ontdooid en ik ook. Omdat ik in kleur werkte dacht ze dat ze elke week van bloes moest veranderen. Ze vindt wel dat ze overal ernstig op staat. Ze lacht maar op één portret. Omdat we die dag de hele tijd zaten te schateren. Het was een goede ervaring. Ik ben trots op het resultaat en heb zelfs van de portretten postzegels gemaakt om op brieven te plakken. Ik ben blij dat ik dit werk eindelijk eens in zijn geheel kan tonen in dit imposante kader. Daarom wil ik het nu ook loslaten. De portretten mogen apart worden verkocht.''
Van 12 tot en met 15 en van 18 tot en met 22 december in De Centrale, Ham; Galerij Jan Colle vzw, J. van Caeneghemstraat 16; locatie Huidevetterskaai 43; Minnemeers Business Center, Blekerijstraat. Info: Tim Goetmaeckers 0495-64.81.01. Vrijdag 13 december vanaf 18 uur. Met DJ's Mo & Benoelie, DJ Lorin en DJ Dew. Film en elektro visuals.
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=NBRA13122002_003

Geen opmerkingen: